Właściwości pszenicy ozimej

Hodowla pszenicy ozimej niezmiennie cieszy się w Polsce wielką popularnością, bo i pszenica jako zboże wyrobiła sobie status szczególny. Towarzyszy jej duże zainteresowanie i ogromne zapotrzebowanie, ponieważ jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim wytwarza się z niej ogromne ilości mąki pszennej, która jest następnie używana jako kluczowy surowiec przy produkcji pieczywa, ciastek oraz wielu innych wyrobów.

Mąka pszenna stanowi też obowiązkowy element wyposażenia naszych kuchennych szafek. Gospodynie przyrządzają na bazie mąki pszennej pyszne domowe wypieki, wykorzystują ją do zaciągania zup i sosów, przyrządzania zasmażek i wielu innych smakowitych rzeczy. Wynika z tego jasno, że potrzeba uprawy pszenicy w Polsce jest bardzo duża i nie należy się od niej dystansować, a wręcz przeciwnie – uznać ją za jedno z najważniejszych zbóż w kraju i nie tylko.

Najpowszechniej uprawia się u nas ozime gatunki pszenicy, czyli takie, które zostają wysiane jesienią, a następnie wegetują zimując. Pszenica ozima różni się od jarej przede wszystkim cyklem wegetacji, ponieważ szczegółowe cechy i parametry różnych pszenic zależą już od odmiany, na której uprawę się zdecydujemy. Tu wybór jest naprawdę szeroki, ponieważ niektóre odmiany są lepsze pod kątem wyrobu mąki, inne natomiast nadają się na pasze czy do produkcji słodów piwowarskich.

Każdy powinien wybrać taki rodzaj pszenicy, który sprawdzi się najlepiej w jego sytuacji i który daje najlepsze perspektywy na uzyskanie wysokich plonów i dobrych zysków.