Żyto zalicza się do zbóż najczęściej uprawianych w Polsce. Jego duża popularność wynika z kilku czynników. Po pierwsze ziarna żyta znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Wytwarza się z nich bardzo cenioną mąkę, która jest używana do wypieku pysznego chleba, a także niektórych ciastek czy płatków śniadaniowych. Z ziaren można również uzyskać słody piwowarskie, które są w tej chwili wykorzystywane głównie w rzemieślniczych browarach. Jest wiele powodów, dla których warto zdecydować się na uprawę tego zboża.

Argument kolejny to relatywnie niskie wymagania w stosunku do gleby. Żyto rośnie bardzo dobrze na tych gruntach, na których nie ma szans wyrosnąć pszenica czy jęczmień. Niska jakość ziemi w niczym nie przeszkadza, ponieważ roślina ta jest dostosowana do rozwoju nawet w bardzo trudnych warunkach glebowych.

Nie oznacza to jednak, że nie imają się jej inne typowe zagrożenia w świecie rolnictwa. Chwasty mogą wyrządzić żytu poważną szkodę, dlatego trzeba zapobiegać ich rozwojowi na polach. Służą temu przede wszystkim opryski na bazie herbicydów, które odpowiadają za eliminację chwastów.

Ich obecność stanowi spory problem nie tylko dla żyta, ale dla wszystkich innych gatunków zbóż. Chwasty cechują się bowiem wysoką konkurencyjnością w stosunku do innych roślin. Odbierają im składniki odżywcze z gleby, promienie słońca oraz wodę.

Dużo chwastów oznacza pogorszenie plonów i co za tym idzie spore straty. Dlatego należy stosować opryski środkami chwastobójczymi w odpowiednich momentach roku.