To chwast, o którym mniej się mówi, ale któremu warto poświęcić sporo uwagi z racji zagrożeń, które za sobą pociąga. Gorczyca polna zaliczana jest do chwastów pospolitych, które występują zarówno dziko, jak i pojawiają się na polach uprawnych. Jej potoczna nazwa to ognicha. Roślina ta wykazuje się wysoką konkurencyjnością w stosunku do roślin hodowlanych, skutecznie odbierając im składniki odżywcze zawarte w glebie, a także promienie słońca. Gorczyca rośnie szybko i osiąga całkiem sporą wysokość, więc uprawy znajdują się w niebezpieczeństwie.
Konkurencyjność gorczycy polnej to zaledwie jeden z problemów jakie się z nią wiążą i gdyby ograniczały się one wyłącznie do tej cechy, byłby to chwast jak każdy inny. Rzecz w tym, że gorczyca przyczynia się do rozprzestrzeniania groźnych chorób roślin – szczególnie przypadłości, które dają się we znaki warzywom kapustnym. Gorczyca stanowi dla takich mikrobów doskonałego żywiciela, więc jeśli pojawi się na polu uprawnym kapusty sytuacja robi się naprawdę nieciekawa. Tyle wiadomości wystarczy, aby dojść do wniosku, że z chwastem tym należy walczyć. Gorczyca polna potrafi też zaszkodzić zbożom, w tym pszenicy.
Aby temu zapobiec, niezbędne jest przeprowadzenie oprysków za pomocą odpowiedniego herbicydu. Na szczęście wybór preparatów, które radzą sobie w walce z tym chwastem jest całkiem długa. Ważne, aby dobrać środek przeznaczony do stosowania w konkretnych uprawach. Inny bowiem nadaje się do zwalczania gorczycy w pszenicy, inny w kapuście, a inny w roślinach bulwiastych. Z pewnością uda się znaleźć produkt, który poradzi sobie zgodnie z oczekiwaniami.